Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Rogaliki z wiśniami

By 14:24:00 , , , , ,

Mam dzisiaj dla was przepis na delikatny, słodki podwieczorek. Jeśli lubicie rogaliki z nadzieniem w tym wypadku wiśniową konfiturą, jest to idealna propozycja na dzisiejszy wieczór. Są dwie wersje takich rogalików, jedna z gotowego ciasta francuskiego druga zaś z ciasta własnej roboty, zdecydowanie wolę tą drugą opcję :-)

Rogaliki z wiśniami
Składniki:

- 200 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 75 g masła
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- 200 g brązowego cukru
- 250 g konfitury wiśniowej z kawałkami owoców
- tłuszcz do posmarowania blachy

Przygotowanie:

1. Rozpuszczamy sól w wodzie. Masło roztopić. Do mąki dodać wodę z solą i roztopione masło. Wsypać cukier wanilinowy i wbić jajko. Składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Dzielimy ciasto na kilka części. Każdą rozwałkować i podzielić na szerokie pasy, a następnie na trójkąty.

2. U podstawy każdego trójkąta układamy jedną czubatą łyżkę konfitur. Pamiętajmy, że konfitura powinna być gęsta, by podczas pieczenia nie wypłynęła z rogalików. Zamiast konfitury możemy użyć innego nadzienia, np. kostek czekolady, pieczonych jabłek z cynamonem albo budyniu waniliowego.

3. Ciasto z konfiturą wiśniową zawijamy, zaczynając od podstawy trójkąta. Rolować w stronę jego wierzchołka. Na końcu zagiąć rogi do środka, formując kształt rogalika. Pod koniec zawijania lekko docisnąć ciasto, by rogalik się nie rozwinął. Następnie za pomocą pędzelka wierzch rogalików smarujemy żółtkiem.

4. Rogalik lekko oprószyć brązowym cukrem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, po czym włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w temp. 180 C. Gotowe rogaliki wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Smacznego

0 komentarze