Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Pulpety w sosie pieczarkowym

By 18:26:00 , , , , ,

Kiedy ostatnio jedliście pulpety w sosie pieczarkowym ? Ja bardzo dawno dlatego dzisiaj mam dla was świetny i prosty przepis na takowe danie. Do pulpetów uwielbiam ziemniaczki ale ryżem czy kaszą nie pogardzę. Przepis przesłała nam Pani Kinga, której dziękujemy za ten pomysł i przypomnienie że proste dania są najsmaczniejsze.


Pulpety w sosie pieczarkowym

Składniki na pulpety:

- 1 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek
- 1 sucha bułka (namoczona)
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- mąka do obtoczenia pulpetów
- bulion do gotowania pulpetów – może być z grzybowej kostki rosołowej

Składniki na sos:

- 1 spora cebula
- 0,5 kg pieczarek
- kilka suszonych grzybów leśnych
- garść natki pietruszki
- 100 gramów śmietany 18%
- odrobina soku z cytryny
- mączna zasmażka (mąka i masło)
- sól, pieprz, kilka listków rozmarynu

Przygotowanie:

1. Do zmielonego mięsa dodajemy czosnek, posiekaną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz odciśniętą bułkę ( wcześniej moczoną ). Formujemy z mięsa kulki, obtaczamy w mące obsmażamy na patelni na złoty kolor. 
2. Przygotowujemy bulion z kostki, doprowadzamy do zagotowania. Wkładamy obsmażone pulpety oraz suszone grzyby. Gotujemy do 30 minut, w zależności od wielkości klopsów.
3. Wyjmujemy z bulionu klopsiki, na patelni zeszklić cebulę i dodać pieczarek podsmażać około 6 minut. Przekładamy pieczarki z cebulą do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem rozmarynem. Zaprawiamy śmietaną i odrobiną soku z cytryny. Aby zagęścić sos dodajemy zasmażkę z mąki i masła.
4. Wkładamy pulpety z powrotem do sosu i na małym ogniu dusimy około 10 minut. Możemy podawać :)

Smacznego


0 komentarze