Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Pikantne wieżyczki z salami

By 17:10:00 , , , ,

Chciałbym wam dzisiaj zaproponować idealną przekąskę do piwa lub też mocniejszych trunków, idealnie sprawdzi się również na niespodziewaną wizytę gości niekoniecznie związaną ze spożywaniem alkoholu. Tak zwane pikantne wieżyczki z salami, przepis na te przystawki jest banalnie prosty.

Pikantne wieżyczki z salami
Składniki na pulpety:

- 100 g masła
- 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
- 3 łyżki majonezu
- 200 g salami np. węgierskiego ( w kawałku )
- 1 pęczek rzodkiewki
- sól, pieprz
- 1 krojony chleb tostowy
- rzeżucha do dekoracji

Przygotowanie:

1. Masło odstawić by zmiękło w temperaturze pokojowej. Następnie podzielić je na kawałki. Dodać serek śmietankowy i majonez, po czym wymieszać na gładką masę.

2. Salami obrać, pokroić w większą kostkę, po czym zemleć w maszynce do mięsa ewentualnie można użyć do tego blendera. Rzodkiewki oczyścić, opłukać i pokroić w wąskie paski. Można też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.

3. Salami i rzodkiewkę dodać do serowej masy. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać, po czym wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce.

4. Z pieczywa tostowego wykroić za pomocą foremek do ciasta krążki ( możemy użyć też innych kształtów, np. gwiazdek, dzięki czemu to danie będzie wyjątkową atrakcją dla dzieci ). Następnie wyłożyć na blachę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec do momentu, aż się delikatnie zarumienią.

5. Połowę krążków posmarować przygotowaną masą, a następnie przykryć je resztą pieczywa. W razie potrzeby można nabić je na wykałaczkę. Gotowe danie udekorować rzeżuchą. Pikantne wieżyczki można podawać z sosami, np. majonezowym lub keczupem.

Smacznego


0 komentarze