Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Makowiec z morelami

By 12:46:00 , , , , ,

Z racji tego że święta wielkanocne są coraz bliżej w sklepach już od miesiąca pełno promocji, postanowiłem podzielić się z wami wyjątkowym przepisem.  W moim domu nieodłącznym elementem każdych świąt jest domowy makowiec z morelami, właśnie ten przepis pragnę wam dziś  przekazać.

Makowiec z morelami
Składniki:

- 30 g drożdży
- 40 g cukru
- 350 g mąki
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g margaryny do pieczenia
- 250 g gotowej masy makowej
- 8 moreli
- tłuszcz i mąka do formy
- 100 g powideł morelowych
- szczypta soli
- cukier puder do posypania lub polewa lukrowa

Przygotowanie:

1. Bierzemy głęboką miskę i wyrabiamy zaczyn z rozdrobnionych drożdży, łyżeczki cukru, mąki oraz mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia, po czym dodajemy resztę składników na ciasto.

2. Ciasto dobrze wyrobić, po czym przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.

3. Blat oprószyć lekko mąką aby ciasto nie kleiło się do niego i rozwałkować na prostokątny płat. Rozsmarować na masę makową na cieście.

4. Myjemy morele, obieramy, kroimy je na mniejsze kawałki i wykładamy na masę makową. Całość zwijamy w roladę.

5. Roladę umieszczamy w formie szwem na dole. Wzdłuż makowca robimy lekkie nacięcie. Roladę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C około 45 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepły makowiec smarujemy z góry marmoladą. Ostudzić i wyjmujemy z formy, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą lukrową.

Dobra rada:

By uzyskać okrągły kształt roladę zawinąć w pergamin, pozostawiając luźny papier na wysokość dwóch palców, by ciasto wyrosło podczas pieczenia.

Smacznego


0 komentarze