Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Makaron z tuńczykiem i kaparami

By 20:11:00 , , , , , ,

Mam dziś dla was przepis na makaron z tuńczykiem i kaparami, przepis prosty i szybki do wykonania w 20 minut. Wiele jest przepisów na makaron w roli głównej, jednak ten idealnie wpasował się u mnie w domu ze względu na jego prostotę.

Makaron z tuńczykiem i kaparami
Składniki:

- 40 dag makaronu (świderki)
- 6 średnich dojrzałych pomidorów
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 2 łyżki posiekanych kaparów
- 1 łyżka pokrojonych w plasterki oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Gotujemy makaron al dente w dużej ilości lekko osolonej wody (nie trzeba dolewać oleju do makaronu, to nie działa). Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić widelcem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pomidory, tuńczyka, kapary i oliwki. Całość dusimy na małym ogniu, bez przykrycia około 15 minut. Całość ma przypominać konsystencję gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem, tak aby pokrył wszystkie fusilli. Możemy podawać.

Smacznego


0 komentarze