Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Gulasz po węgiersku łagodny

By 13:35:00 , , , ,

Nie zawsze ma się ochotę na coś ostrego i tutaj przychodzi nam z pomocą Pani Maria ze swoim przepisem na łagodny gulasz po węgiersku. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Mamy dziś piękną pogodę więc dużo osób spędza czas na dworze, więc byłby to świetny posiłek po powrocie aby się trochę rozgrzać.

gulasz po węgiersku
Składniki na pulpety:

500 g mięsa wołowego bez kości
1 cebula
2 czerwone papryki
4 pomidory lub łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki tłuszczu
1 łyżka mąki
sól, pieprz, papryka w proszku

Przygotowanie:

1. Mięso myjemy  i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kroimy w kostkę i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Na talerz wysypujemy mąkę, oprószamy mięso solą i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na niej mięso, po czym przełożyć mięso do rondla.

2. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Myjemy paprykę, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i także kroimy w kostkę. Pomidory przecieramy przez sitko i wszystkie warzywa podsmażamy na patelni po wcześniejszym smażeniu mięsa.

3. Powstały sos można zagęścić łyżką mąki. Następnie przekładamy całość do mięsa i przyprawiamy pieprzem oraz papryką w proszku. Podlać wodą i dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

4. Podajemy np. z plackami ziemniaczanymi, kaszą lub z chlebem.

Smacznego

0 komentarze