Nowości AGD

Wiadomości z rynku AGD, poradniki zakupowe, testy sprzętu, rankingi najlepszych produktów - wszystkie informacje na temat AGD

Babeczki jabłkowe różyczki

By 18:44:00 , , , , ,

Z racji tego że zawitała do nas właśnie wiosna, chciałbym podzielić się z wami przepisem na babeczki jabłkowe różyczki. Myślę że zrobią wśród waszych znajomych dużą furorę nie tylko ze względu na smak ale również na niebanalny wygląd. Różyczki może nie są wiosennymi kwiatkami ale zawsze można wyobrazić sobie innego kwiatka ;-)

Babeczki jabłkowe różyczki
Składniki:

- 180 g kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru ( 150 g )
- 2 szklanki mąki ( 350 g )
- 1 duże jajko + 1 żółtko
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

1. Do mąki dodaj cukier puder, kostkę Kasia, jajko i żółtko. Wyrób ciasto. Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w cienkie plasterki.

2. Wodę i sok z cytryny wlej do garnka. Dodaj plasterki jabłek i podgrzewaj około 3-5 minut ( woda nie powinna się zagotować – jabłka powinny tylko zmięknąć, żeby dało się modelować ich kształt ).

3. Rozwałkuj ciasto, za pomocą szklanki/wałka, a następnie umieść je w tacce do muffinów wsmarowanej margaryną. Ułóż plasterki jabłek tak, żeby utworzyły kształt róży. Rozpocznij kształtowanie różyczki od zewnętrznej warstwy. Plasterki układaj na cieście  w otworach foremek, formując z nich małe falki, aż o środka babeczki. Kolejne kręgi jabłek powinny utworzyć kształt różyczki.

4. Piecz w temperaturze 200 C ( jeśli piekarnik jest wyposażony w termo obieg – w 180 C ) przez 40-50 minut. Odstaw do wygaśnięcia, a następnie posyp cynamonem i cukrem pudrem.

Smacznego


0 komentarze